2008. június 24., kedd

Vélib'

Hasonlóan több, a biciklizést mint nem csak alternatív, hanem mint normális közlekedési módot elfogadó és támogató európai nagyvároshoz - mint például Bécs vagy Berlin - Párizsban is működik egy számos "lerakattal" és biciklivel felszerelt biciklibérlő-szolgáltatás, a Vélib'. A rendszer elég hatékonynak és népszerűnek tűnik, eddig szinte több Vélib'-es biciklistát - turistákat és helyieket vegyesen - láttam a városban, mint olyat, aki a sajátján kerekezett.
Hogy miért érdekes ez épp most? Mert annak ellenére, hogy a bicikliskultúra olyan fejlett itt, amilyen, az autósok úgy látszik még mindig nem figyelnek eléggé a kerékpárosokra. A villamoson velem szemben ülő polgártárs újságjának, a Le Parisiennek a címlapján - ne kérdezzétek, magam se értem hogyan, de valahogy értettem - egy biciklista halála volt a vezető anyag. A negyvenkét éves férfi, akit egy kamion gázolt el, immár a harmadik olyan áldozat volt az elmúlt két hónapban, aki az autósok figyelmetlensége miatt vesztette el az életét.
A cikk kiemelte: a férfi egy Vélib'-et hajtott, amikor a halálos baleset érte. Talán nem elhamarkodott következtetés, hogy ez esetben itt is előrébb járt az infrastrukturális fejlesztés, mint az általános morál finomhangolódása - bizonyos problémák még mindig ugyanazok mint nálunk.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

szia Tamás!
beleolvasol más újságjába, és még meg is érted, hát ez már döfi :D
(sajnos nem bírom a linkelt honlapot angolul olvasni, hiába váltok/váltanék nyelvet)
szerintem az infrastrukturális fejlesztést a növekvő igény teszi szükségessé, a finomhangolódás pedig csak ezután következik.
talán az sem elhanyagolható, hogy honnan jött az a kamionsofőr, csak nem K-Európából?
BV

Tamas írta...

Ez mondjuk jó gondolat tényleg, és közben az is megfordult a fejemben, hogy talán a biciklisták lesznek figyelmetlenebbek, ha ilyen jók a körülmények? Hát nem tudom, több következtetést meg már nem merek levonni, mert nem vagyok olyan expert a témában, főleg nem annyira mint Te:))

annus írta...

te jó ég, ezt te mind megértetted azon a fura idegen nyelven???

Tamas írta...

hát, ez is legalább olyan fura, mint a nyelv...de lehet hogy tévedek és közben negyvenkét csüngőhasú malac mozilátogatásáról volt szó, Új-Kaledóniában...