2011. szeptember 29., csütörtök

Törd el a karod, és kapsz egy új bilentyűzetet!

„Tudtad, hogy ha eltöröd a kezed, van egy iroda a campuson, ami biztosít számodra egy egykezes billentyűzetet?

Vagy, hogy ha megsérül az ujjad, a csuklód, könyököd vagy a vállad valamilyen labdajáték vagy biciklizés közben, az IU Adaptív Technológia Központjának több mint 25 különböző típusú egere van, melyek között találhatsz olyat, amelyik segíthet neked egyetemi feladataid ellátásában, ha éppen korlátozott a mozgásod?”

A fenti idézetet nem egy szatírikus-utópikus regényből vettem, hanem erről a plakátról itt ni, ami a Herman B Wells könyvtárban - történetesen az úgynevezett Adaptív Technológia Központ ajtaján - van kifüggesztve.

Közép-európai fejjel meglehetősen nehéz feldolgozni egy ilyen üzenetet, ami természetesen főként nem az ügyetlen deszkások akadémiai karrierjének egyengetéséről, hanem inkább egy információs központ minél tökéletesebb akadálymentesítéséről szól. Otthon leginkább elvi engedélyekben lubickolunk. Bejöhetsz akár kerekesszékkel is (igaz, akadálymentes feljáró nincs), dolgozhatsz nálunk hátrányos helyzetűként is (igaz, nem veszünk fel) és így tovább – de konkrét technológiai segítséget ritkán kapnak a rászorulók.

Ez itt egy nagyon más attitűdöt jelez, aminek még a konditeremben is nyoma van, ahol down-kóros alkalmazottak is részt vesznek például a törülközők szállításában. „Ne engedd, hogy bármi lelassítson” - írják, de már a megfogalmazás is akadálymentesített: hiszen egyértelmű: ők tesznek meg mindent, hogy ne kelljen lassítania senkinek.

Nincsenek megjegyzések: