2008. szeptember 13., szombat

Heavy Metal in Baghdad

A Heavy Metal in Baghdad egy nem éppen érdektelen dokumentumfilm pár bagdadi srácról, akik még a Szaddám-rezsim alatt határozták el, hogy metálbandát indítanak Acrassicauda néven, Irak kellős közepén. Nem sokkal később Eddy Moretti stábja elkezdte követni a zenekar útját, át a háborún és a polgárháborún.
A filmből többek között olyan kis színeseket is megtudhatunk, hogy Szaddám idejében nem lehetett úgy zenekart indítani, hogy nem szólt a nagy testvérről szám, így írtak is neki egyet - nem akármilyet, megjegyzem - valamint hogy a headbangelés azért különösen veszélyes művelet Irakban, mert kísértetiesen hasonlít a zsidó imaszertartás rituális mozdulataihoz.
A nemrég Törökországba menekült Acrassicauda története döbbenetesen látványos illusztrációja annak, hogy egy bizonyos kulturális közeg mennyire átformálja egy cselekvés lényegét és értelmezéseit: ezeknek a srácoknak metálosnak lenni Bagdadban felért egy háborúval, heroikus küzdelmük nyomán lassan az egész világ megismeri őket, pedig ha itthon kezdték volna, lehet hogy éppen csak bejutottak volna egy szolnoki tehetségkutató döntőjébe.
(Hasonlóképpen, mint kiderül, nekik nem azért rövid a hajuk mert annyira modern metál zenekar volnának, hanem mert Irakban a hosszú haj sem kívánatos.)
Meglepő módon az épp bemutatás alatt álló film egésze - igaz, részletekben, de még - megtekinthető a YouTube-on.

Nincsenek megjegyzések: